Kleurrijk speelgoed

Er is erg veel keuze in het aanbod qua speelgoed, qua spel, qua materiaal, maar ook qua kleuren. Tegenwoordig zie je dat we vaker afstappen van het originele felgekleurde speelgoed, met veel licht lawaai en kleur. Maar is dit ook goed?

Tuurlijk, je houdt het als ouders beter vol omdat je minder prikkels via verschillende zintuigen binnen krijgt, en ook voor prikkelgevoelige kindjes kan dit een super oplossing zijn. Zeker op slaapkamers waar ze juist rust moeten vinden. Maar let op dat je dit niet gaat doen enkel en alleen omdat jij dit mooi vindt, of omdat dit mooier in jullie woonkamer staat. Speelgoed heeft een doel: we willen namelijk dat het kindje zich gaat ontwikkelen, en nieuwe dingen gaat bijleren. Het dient net om zijn zintuigen te gaan stimuleren en hoe doe je dit? Met licht, geluid en kleur, het trekt hun aandacht.
Welk speelgoedje prefereert jouw kindje als je ze naast elkaar legt? Kiest hij een zachtkleurig stil speeltje, of grijpt hij net naar het felgekleurde ding dat licht en/of lawaai maakt? Vergeet niet dat je kindje al een eigen mening en voorkeur heeft, en dat je hier gerust aan mag toegeven. Welk verkiest hij zelf? Test het maar eens, ik ben even benieuwd als jullie :)

Als pasgeboren baby’tjes net kunnen kijken hebben ze vooral contrasten nodig, zwart-witte kleuren. Nadien komt daar de kleur rood bij. Je hebt meer en meer leuke speeltjes of knisperboekjes in deze kleuren én in leuke patronen die de aandacht van de baby’s trekken en voor hun ontwikkeling zorgen. Daarna gaan ze de kleuren geel en groen zien en nadien ook blauw. Nog later komen ook de andere kleuren erbij. Het feit dat dit speelgoed dus vaak in deze primaire kleuren gemaakt is komt hierdoor. Ze snappen het begrip ‘kleur’ misschien nog niet, en ze kennen de kleuren nog niet, maar ze zien en onderscheiden het al wel waardoor er in de hersentjes al iets gaat activeren.

Persoonlijk vind ik die mooie pastelkleurtjes of beige tinten ook een pak leuker en aangenamer om naar te kijken maar deze zal je dus niet veel bij mij thuis vinden. Ik koos bewust voor het opvallende speelgoed en kan hiermee ook veel mee doen. Alle potjes, poppetjes, regenboogjes, autootjes enzovoort benoem ik telkens met de kleur waardoor ze eigenlijk alle kleuren kende nog lang voor ze 2 jaar oud waren.
Het lawaaierig speelgoed heeft ook zijn nut, hoewel ik dit veel heb opgelost door een stuk duct-tape op de luidspreker te kleven waardoor het geluid veeeeel zachter werd. #momhack #livesaver :) Dit was niet alleen voor mij veel aangenamer zo maar ook mijn kinderen speelden op deze manier liever met het speelgoed. Ze waren duidelijk minder bang en minder overprikkeld. Maar ze vonden de vele liedjes die die dingen maakten wel geweldig en leerde er ook van bij. Het felle lichtje vonden ze gewoon leuk, zeker als het wat donkerder was maar ze vonden het ook heel leuk om het aan en uit knopje te ontdekken en dat je daarmee dat lichtje kon laten branden of laten stoppen.
In de kamers had ik ook vooral rustige tinten, omdat ik vond dat ze daar vooral sliepen en rustig moesten zijn, mooie beige lakentjes en een beertje in dezelfde tint, niet teveel afleiding en prikkels. Maar ook hier ben ik intussen moeten afstappen van dat idee. Mijn beide kinderen gaven duidelijk aan dat zij veel liever een schreeuwerig rode en gele Bumba en Bumbalu in bed hadden terwijl ze gedekt waren onder een dekentje met zoveel mogelijk diertjes op in alle kleuren van de regenboog, terwijl hun lievelingsspulletjes mee in hun kamer stonden. Dit gaf hen juist rust, een veilig gevoel, een eigen identiteit. Ik stimuleer graag hun persoonlijke voorkeur en keuzes dus ben ik hier gewoon in meegegaan, uiteraard wel met grenzen aangeven.
Ik kies er wel ook bewuster voor om bijvoorbeeld een effen speeltapijt te nemen, of bijvoorbeeld witte kasten en kindertafeltjes, zodat het contrast wel blijft opvallen. Het speelgoed is met kleur, de meubels en omgeving creëeren een beetje rust terug.

De keuze van het materiaal vind ik zelf een moeilijke. Ik ben helemaal voor het milieu en wil mijn beste beentje hierop voor zetten, maar qua speelgoed twijfel ik soms of ik beter ben met dat mooie houten speelgoed of dat schreeuwerige plastieken. Qua kleur ed heb ik mijn mening al gegeven, qua materiaal twijfel ik soms nog, zeker als ik dan merk dat dat dure houten speelgoedje met de milieuvriendelijke/kindveilige verf al na enkele dagen afbladdert of kapot is nadat ze er 1 keer hard mee gegooid heeft. Terwijl dat plastiek speeltje van bijvoorbeeld Fisher-price al verschillende generaties meegaat en doorgegeven wordt én makkelijk af te wassen is. Ik heb hier voor de gulden middenweg gekozen en ik heb een mengeling. Ik kijk goed naar de kwaliteit en kies met het open-end speelgoed meer voor hout, terwijl ik voor andere ontwikkelingen eerder zal kiezen voor V-tech en Fisher-price achtigen omdat deze ook lang meegaan. Gewoon plastiek rommeltjes of iets waar ze niet lang mee kunnen spelen probeer ik meer en meer te vermijden.

Geef ik hierdoor commentaar op mensen? Nee, en dat is ook absoluut niet mijn bedoeling! Wil ik hierdoor zelf commentaar krijgen? Nee, alsjeblieft niet. Iedereen doet zijn ding en zijn best, en iedereen kent zijn eigen kind het beste. Ik wil dit vooral bespreekbaar maken en mijn visie hierop delen omdat ik al ouders tegen ben gekomen die hier nog niet bij stil hadden gestaan. Er komt ook zoveel op je af als je ouder wordt en het is voor iedereen een zoektocht, ook voor mij.

Kan ik je met deze blog helpen? Top! Ben je hier niks mee, geen probleem. You do you, me do me , en daar is absoluut helemaal zeker en vast niets en dan ook niets mis mee :) Ik wens jullie vooral veel speelplezier samen met jullie kindje, met gelijk welk speelgoed en in gelijk welke vorm of kleur, zolang jullie maar samen genieten!

Wat is de sleutel om gebaren goed te laten werken?

Bekijk de foto’s hieronder om het antwoord te lezen.. and use this power ☺️

Meer weten?
Je mag mij steeds contacteren voor vragen of je kan de videocursus kopen.
Voor maar 49 euro en een uurtje tijd krijg je alle uitleg, een heleboel tips en 50 Vlaamse of Nederlandse gebaren aangeleerd en kan je dus praten met je kindje nog voor hij woordjes kan zeggen! Hoe handig is dat?! 😱😃

Zegt jouw kleine peuter of kleuter al wat woorden, geen probleem ook voor hen heeft het nog steeds vele voordelen!

www.schattigehandjes.be
www.schattigehandjes.nl

#videocursus #baby #peuter #kleuter #mama #papa #verbindendopvoeden #verbindenouderschap #gebarentaal #babyenkindgebaren #gebarenmetjekind #eerstewoordje #praten #taal #taalontwikkeling #voordelen #gratishoofdstuk #gratisgebaren #kloosterzande #vlaamsegebarentaal #nederlandsegebarentaal #ouders #echthandig

Veelgestelde vragen (gebaren)

Meest gestelde vragen over babygebaren:

Vanaf welke leeftijd kan je beginnen, en tot welke leeftijd is het?
Gemiddeld kan je dit toepassen tussen 4a6 maand tot een jaar of 4 en ouder. Dit hangt er ook vanaf wat je wil bereiken. Maar de hoofdleeftijd zit meestal tussen de 8 maanden en de 3 jaar, omdat dit de leeftijd is dat je kindje nog niets of heel weinig kan zeggen en dan is dit een prachtig communicatiemiddel die handjes. Eens je kindje al woordjes zegt is het nog steeds handig omdat je op deze manier de woordenschat nog uitbreidt maar vooral ook omdat het een soort ondertiteling wordt wanneer ze de woorden nog niet goed kunnen uitspreken.

Gaat mijn kindje nog wel praten, of gaat het niet veel langer duren alvorens ze gaat praten?
Je kindje gaat so-wie-so praten, wees gerust! Zolang jij blijft praten tijdens het gebaar, en zodra de motoriek het toelaat gaat hij automatisch overschakelen op taal. Vergelijk het met dat je als baby eerst pap drinkt voor je voeding eet, dat je eerst in luiers plast voor je op het potje gaat, dat je eerst gaat kruipen voor je je eerste stapjes zet, zo gaat jouw kindje ook gewoon eerst gebaren en daarna woorden zeggen. Dit gebeurt allemaal vanzelf, daar zijn we op voorzien. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat kindjes die gebaren te zien krijgen tijdens het praten sneller gaan praten en meer woorden kennen. Bovendien gaan ze ook sneller tweewoord-zinnen maken.

Hoe begin je eraan?
Rustig aan :) laat je niet overspoelen door al die gebaren, begin met een tiental gebaren die je veel gebruikt, en zodra die goed gaan kan je steeds meer en meer nieuwe gebaren gaan introduceren. Als je een nieuwe taal gaat leren kan je ook niet ineens hele gesprekken gaan voeren maar begin je ook met enkele woordjes.
Dus neem een tiental gebaren die je veel gebruikt en waar je je goed bij voelt. Probeer ook een mengeling te kiezen tussen nuttige gebaren (vb. Mama, eten, slapen,..) en speelse gebaren die het kindje leuk vindt (boek, liedje, poes,..)
Wees enorm consequent, ELKE keer je het woord zegt ga je ook het gebaar doen, gebruik ook de kracht van herhaling zodat ze het gebaar sneller oppikken en vooral, heb er plezier in!!

Ga ik dat wel kunnen ?
Natuurlijk! Iedereen kan het, je moet gewoon even de aandachtspuntjes weten maar dit is helemaal niet moeilijk. Waarschijnlijk gebruik jij zelfs onbewust al een paar gebaren.. want wat doe je bijvoorbeeld als je kindje stil moet zijn? Juist, je vinger op je lippen leggen. En wat doe je bijvoorbeeld als je weggaat van je kindje? Dan sta je te zwaaien. En wat doet bijvoorbeeld je kindje als hij gepakt wil worden? Dan steekt die zijn armen naar je uit,.. om maar enkele voorbeelden te geven dat je soms zelf onbewust al veel met je lichaamstaal duidelijk maakt, dus ja.. jij gaat die gebaren met je kindje ook absoluut kunnen! :)

Neemt het niet teveel tijd in beslag ?
Eigenlijk niet. Ik weet dat het eventjes veel klinkt, en in het begin moet je je er natuurlijk eventjes aanzetten maar het is echt een kleine investering die lang en groots uitpakt!
De cursus zelf duurt maar 1 uur en dan weet je niet alleen 50 gebaren maar ook hoe je dit moet toepassen. Het vraagt dan eventjes moeite om dit in je systeem te krijgen en vooral om dit een automatisme te maken om die gebaren steeds te doen maar eens je dat doet win je alleen maar tijd omdat jouw kindje je veel sneller begrijpt en omgekeerd.

Zijn dit officiële gebaren ?
Ja, ik gebruik de officiële gebaren uit de Nederlandse gebarentaal (NGT), en de officiële gebaren uit de Vlaamse gebarentaal (VGT). Ik heb dus een (video)cursus voor mensen uit Nederland en een (video)cursus voor mensen uit België.

Is dit hetzelfde als SMOG?
Nee, SMOG (Spreken Met Ondersteuning van Gebaren) komt wel op hetzelfde principe neer, maar dit is meer een vereenvoudigde vorm van de officiële gebarentaal, en is voornamelijk bedoeld om (horende) personen met een beperking/communicatieprobleem een manier te geven om te kunnen communiceren.
Baby- en kindgebaren is puur voor horende kinderen, en er wordt enkel een gebaar gebruikt om het kernwoord te ondersteunen. We gaan dus niet de hele zin gebaren zoals dove kindjes in de gebarentaal aangeleerd krijgen, en we gaan ook die andere zinsstructuren ed niet toepassen. Het is een makkelijke manier om te communiceren met je kindje wanneer deze nog niet (goed) kan praten, waarbij wordt benadrukt dat de techniek ligt op het gebruik van de officiële gebaren én dat dit enkel ter ondersteuning wordt gebruikt, met het oog op dat je kindje binnenkort gewoon gaat praten.

Is het belangrijk de juiste gebaren te gebruiken?
Op zich niet, je kan eigenlijk ook perfect gebaren zelf verzinnen maar.. en dit is een belangrijke 'maar' :) als je meteen de juiste gebaren gebruikt is het veel handiger dat andere mensen jouw kindje ook gaan begrijpen. Bijvoorbeeld op de opvang/creche/peuterspeelzaal/oma en opa,.. als jij dan andere gebaren doet dan hen dan kunnen er misverstanden ontstaan of begrijpen ze nog steeds niet wat je kindje wil zeggen.
Mocht je toevallig ook ooit in contact komen met slechthorende of dove mensen dan kan je ook meteen gaan communiceren met hen.
Dus als je dan toch gebaren gebruikt, kan je mijns inziens ook beter ineens de goede gebaren gaan gebruiken, net zo makkelijk!

Lukt het ook als ik als enige ga gebaren met mijn kindje?
Ja hoor, geen probleem! Het zal misschien iets langer duren omdat je kindje het minder te zien krijgt zo, maar als jij het correct toepast dan gaat hij het helemaal door hebben en zeker en vast ook gaan doen!!
Het is alleen makkelijker als er meerdere mensen (partner, oma en opa, opvang,..) het ook doet omdat je op die manier meer herhaling creëert en het kindje makkelijker doorheeft dat dit een communicatiemiddel is. Plus dat er dan ook meerdere mensen je kindje begrijpen natuurlijk als jullie allemaal dezelfde gebaren toepassen. Dus, het is superhandig als er veel mensen mee doen maar het is zeker en vast ook mogelijk als jij het in je eentje toepast, absoluut!

Heb je nog andere vragen?
Stuur mij vrijblijvend een mailtje op kim@schattigehandjes.nl of een DM op instagram (@schattigehandjes)

Wil je meer tips of heb je ook zin gekregen om aan de slag te gaan?
Ga dan naar www.schattigehandjes.nl/shop
Daar kan je een gratis hoofdstuk uit de cursus bekijken + 6 gratis gebaren, je hebt ook een gratis brochure die je kan downloaden of je kan natuurlijk ineens de cursus kopen en meteen aan de slag gaan!

Volg mij ook op Instagram onder de naam @schattigehandjes voor meer tips, verhalen en gebaren of lees verder op de website.

#veelgesteldevragen #faq #cursus #videocursus #gratis #gebaren #ngt #vgt #baby-enkindgebaren #taalontwikkeling #voorsprong #baby #mama #papa #zwanger #zwangerschap #ouders #verbinding #communicatie #moederschap #momhack